Eco friendly flooring

Veel ontwerpers en fabrikanten zijn op zoek gegaan naar milieuvriendelijke materialen voor hun milieubewuste klanten. Er zijn tegenwoordig talloze opties om uit te kiezen.

We hebben een top 5 samengesteld met de meest populaire eco en biobased -vloeroplossingen, sommige zijn nieuw, sommige zijn oud en een paar zullen je aan het denken zetten...

Wist u dat alle vloeren in onze top 5 samengaan met vloerverwarming?
Vraag uw vloerenspecialist om meer informatie. 

een onuitputtelijke grondstof

Kenmerken
 • Duurzaam
 • FSC gecertificeerd
 • Gezond binnenklimaat
 • CO2 neutraal
 • Uitstekend te recyclen
 • Toekomst C2C Cradle to Cradle

Duurzaamheid
Bamboe is een onuitputtelijke grondstof. Het groeit sneller dan welke plant dan ook: tot één meter per dag! Aangezien elk jaar de 4-5 jaar oude stammen worden geoogst, krijgen de jonge stammen meer ruimte om te groeien voor een nog grotere opbrengst. Tijdens de groei neemt Moso bamboe meer CO² op dan dat er wordt uitgestoten tijdens productie. Hierdoor zijn alle massieve MOSO® bamboe producten gegarandeerd CO² neutraal over de hele levenscyclus.

FSC® bamboe certificering
FSC® wordt wereldwijd gezien als het beste en strengste certificeringssysteem voor duurzaam bosbeheer. FSC® is ontwikkeld om de continue vernietiging van bossen wereldwijd tegen te gaan. Hoewel er bij bamboe dankzij de jaarlijkse oogstcyclus nooit sprake is van ontbossing, wordt er desondanks in bouwprojecten toch gevraagd om bamboe met FSC® certificering. Sinds 2008 wordt bamboe meegenomen in het FSC® systeem en MOSO® was één van de eerste bedrijven met FSC® certificering voor bamboe.


Gezond binnenklimaat
Een gezond binnenklimaat is van groot belang. In Europa en Noord Amerika zijn er daarom zeer strenge normen van kracht om de emissie van deze zogenaamde Vluchtige Organische Stoffen (VOS) te reguleren. Zo zijn de emissies van formaldehyde in Europa sterk beperkt middels de EN 717 norm. Indien de emissie daaraan voldoet wordt het product E1 gelabeld.
Alle MOSO® producten voldoen aan deze norm.

CO2 voetafdruk
Als enige bamboe producent wereldwijd heeft MOSO de milieu-impact van haar producten uitvoerig getoetst volgens de meest gerespecteerde internationale standaarden voor milieurapportage. Officiële LCA studies (ISO 14040/44) uitgevoerd door de TU Delft tonen aan dat alle massieve MOSO bamboeproducten CO2 neutraal of beter zijn over de hele levenscyclus, van wieg tot graf.

Uitstekend te recyclen

Uiteraard hopen we dat u zo lang mogelijk gebruik maakt van het product, echter op een gegeven moment is de levensduur voorbij. Op dat moment is het belangrijk te weten dat bamboe gemakkelijk te recyclen is, bijvoorbeeld om spaanplaat van te maken. Een andere optie is om de bamboe te verbranden in een biomassa centrale voor productie van groene elektriciteit. Hierdoor hoeven er minder fossiele brandstoffen te worden verbrand.

De toekomst: 100% Cradle to Cradle bamboe

Aangezien MOSO bamboe producten voor maar liefst 90-98%* gemaakt wordt van de snelst groeiende plant op aarde, past MOSO bamboe zeer goed binnen de biologische cyclus van het populaire Cradle to Cradle (C2C) concept.
MOSO werkt samen met EPEA Nederland en verschillende lijmproducenten in de ontwikkeling naar een 100% C2C lijmoplossing om de bamboe strips te binden.

Geïnspireerd?

De duurzaamste keuze voor de vloer

Kenmerken

 • CO2 neutraal
 • Volledig natuurlijk
 • Duurzaam
 • Gezond

CO2 neutraal
Dit komt omdat de basis van Marmoleum al goed, gezond en duurzaam is. Marmoleum wordt CO2-neutraal geproduceerd, zonder compensatie. Marmoleum combineert ecologische waarden met hedendaags design en levert een belangrijke bijdrage aan een duurzame wereld.
Volledig natuurlijk Marmoleum is namelijk gemaakt van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, hars, houtmeel en kalksteen.
Marmoleum is al sinds 150 jaar een PVC en ftalaat vrije vloer! In de vloeren zitten ook geen andere weekmakers

Duurzaam
Marmoleum is de beste vloerkeuze voor elk duurzaam interieur. Door te kiezen voor duurzame materialen in huis, op kantoor, school, in de trein, ziekenhuis of winkel, draag je zelf ook bij aan een beter milieu!

Environmental Product Declarations (EPD)
Om de duurzaamheid van Marmoleum te bewijzen, gebruikt Forbo verschillende beoordelingen, zoals de levenscyclusanalyse (LCA). Deze resulteert in een 'Environmental Product Declaration' (EPD). Een EPD is gebaseerd op een techniek die de milieueffecten van een product beoordeelt in alle stadia van de levensduur van dat product. Van de winning van grondstoffen tot materiaalverwerking, productie, distributie, gebruik, reparatie en onderhoud tot uiteindelijk verwijdering of recycling. Een EPD is transparant en wordt geverifieerd door onafhankelijke derden.

Marmoleum is de meest duurzame vloer ter wereld .

Gezond

Marmoleum-vloeren worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Marmoleum voldoet aan alle gezondheids- en veiligheidsnormen van de Europese Unie (EN 14041, REACH) en de lidstaten. De vloeren kunnen bovendien goed worden toegepast in projecten die WELL gecertificeerd zijn. WELL is een certificaat voor gezonde en welzijns- bevorderende gebouwen
Marmoleum is bacteriostatisch. Dat betekent dat het linoleum ervoor zorgt dat bacteriën zich niet vermenigvuldigen. Dit komt onder andere door de hars die in linoleum zit. Hars komt uit een boom wanneer deze beschadigd raakt. Met de hars beschermt de boom zich vervolgens tegen bacteriële binnendringers.
Marmoleum-vloeren hebben zeer lage emissies van vluchtige organische stoffen (VOS). Dit betekent dat er weinig microdeeltjes vanaf komen. Forbo voldoet aan de Europese norm.

Meer inspiratie?

een uniek evenwicht tussen het creëren van innovatieve producten en de bescherming van het milieu.

Kenmerken

 • CO2 negatief!
 • Natuurlijke thermische isolatie
 • Binnenlucht kwaliteit
 • Klimaatpositief
 • Duurzaam
 • Recyclebaar

Natuurlijke thermische isolatie
De natuurlijke thermische isolatie-eigenschappen van kurk maken de vloeren zeer energiezuinig, zorgen voor een aangenaam gevoel, zelfs op blote voeten, en een optimale temperatuur het hele jaar door, wat bijdraagt aan een algeheel gevoel van comfort.

Binnenlucht kwaliteit
Kurkvloeren voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen voor binnenlucht nadat ze zijn getest op meer dan 2000 potentiële chemicaliën.


CO2 NEGATIEF
Weet u wat "CO2-negatief saldo" betekent? Het is een uiterst positieve zaak voor het milieu. Het betekent dat er meer koolstof uit de atmosfeer wordt verwijderd dan dat wordt uitgestoten om Amorim Wise kurk te produceren. Daarom zijn onze producten klimaatpositief.
 
Bomen worden niet beschadigd
100% natuurlijk, herbruikbaar en recycleerbaar of neergehaald tijdens het oogsten. De kurkeik is de enige boom die zichzelf herstelt na elke extractie CORK BLIJFT CO2 VASTHOUDEN zelfs nadat het is omgezet in vloeren

Klimaatpositieve vloeren
Kurk van Amorim Wise heeft een opmerkelijke negatieve koolstofbalans bereikt, wat bijdraagt tot het verminderen van de aardopwarming.
Het kurkeikenbos is een van 's werelds 36 hotspots voor biodiversiteit

Kies uw vloer...

PARKET SOORTEN

Vinke heeft 4 vershillende parketsoort; lamel, planken, mozaiek en wij leggen ook trappen

Lees meer

een milieubewuste keuze

Kenmerken
 • Circulair, recyclebaar
 • FSC gecertificeerd
 • opslag Co2
Waarom is het gebruik van hout goed voor het milieu
De milieuvoordelen van het kiezen van echt hout zijn onbetwistbaar.
Bij de productie, verwerking en verwijdering van hout wordt veel minder energie verbruikt dan bij enig ander bouwmateriaal. En na elke houtoogst worden de bossen opnieuw aangeplant voor de volgende generatie. Dit verantwoord bosbeheer wordt gestimuleerd door internationale organisaties zoals het Forest Stewardship Council is internationaal het bekendste keurmerk. FSC en het Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes PEFC.

Circulariteit, Hout is de toekomst
Hout is volledig recyclebaar. Het kan zelfs in drie verschillende fasen worden gebruikt. Ten eerste wordt het gebruikt om een product te maken. Ten tweede kan het product zelf worden gerecycled en ten derde kan het worden gebruikt voor energieopwekking.
Geen enkel ander duurzaam materiaal kan dit evenaren, in termen van volume en economie.

Echt hout is een perfecte opslag voor Co2
Hout heeft een zeer lage CO2 footprint (koolstofvoetafdruk).

Is hout niet erg duur in aanschaf?
Een houten vloer is een duurzame investering.
Een gemiddelde parketvloer kan wel een leven lang mee.
Goedkopere alternatieven van hout zijn er ook te vinden in systeemparket en producten met een schil van echt hout.  Probeer eens de Room designer van Parky uit. Hoe staat de vloer in uw woonkamer?

Wol, een natuurlijk materiaal

Kenmerken
 • zacht
 • behaaglijk
 • het isoleert de warmte
 • geluiddempend

Eigenschappen
Tapijt heeft bijzondere eigenschappen. Het is zacht om op te lopen, comfortabel om op te zitten en komt in een scala van kleuren en patronen.

Eco-vriendelijk
Een eco-vriendelijke tapijt is bijvoorbeeld gemaakt van wol.
Wol kan worden geverfd elke denkbare kleur, en vervolgens worden geweven om een tapijt te maken. Het is een duurzaam materiaal.

Andere natuurlijke materialen die worden gebruikt om tapijten of tapijten te maken zijn sisal, jute en cotto

Onze partner in tapijt en vinyl...