Vloerverwarming

Parket is zeker mogelijk op een vloerverwarming, het is energiezuiniger, kies de juiste combinatie

Een houten vloer met vloerverwarming, een prima combinatie! 

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming op een houten vloer. Niet alleen zijn de aanschafkosten van vloerverwarming de laatste jaren flink gedaald het is ook nog eens energiezuiniger dan verwarming met radiatoren omdat de ruimte in de woning efficiënter wordt verwarmd. Daarnaast staat het strakker qua afwerking en is ruimtebesparend. Bijna alle nieuwbouwwoningen in Nederland worden tegenwoordig opgeleverd met vloerverwarming.

Bent u van plan een houten vloer met vloerverwarming aan te schaffen of vloerverwarming op uw bestaande houten vloer te plaatsen? In dit artikel delen we een aantal tips met u! Benieuwd of vloerverwarming ook op uw houten vloer past?

Parket en vloerverwarming zijn een prima combinatie. Wanneer je het houten parket direct verlijmt op een vloer met vloerverwarming, zorgt deze combinatie voor een zeer comfortabele en energiebesparende vorm van verwarmen.

Hout is een natuurproduct met sterk isolerende eigenschappen. Het houdt warmte vast en produceert geen schadelijke stoffen. Daardoor is parket een van de milieuvriendelijkste vloervarianten.

Stichting Promotie Houten Vloeren wordt ondersteund door alle grote leveranciers van vloerverwarming, parketproducenten en leveranciers van lijmen, kitten, lakken en olie in Nederland met als doel informatie te verstrekken over de mogelijkheden van parket in combinatie met alle vormen van vloerverwarming. 

Het maakt niet uit voor welk soort ruimte of voor welke vloerafwerking; vloerverwarming is toepasbaar in zowel bestaande (woon-) situaties als in nieuwbouw projecten en zelfs in monumentale panden.

Er bestaan verschillende vloerverwarmingssystemen met elk een ander advies. Je hebt droogbouwsystemen met isolatieplaten en gefreesde systemen in de bestaande dekvloer. Natte conventionele systemen waarbij een dekvloer over de vloerverwarming wordt gestort,  Elektrische vloerverwarming. Vloerverwarming met koeling etc.

Het meest geschikt voor vloerverwarmingssystemen zijn de verlijmbare parketvloeren (Tapis, Bourgogne, Mozaïek en samengestelde vloeren). 

Onze adviseur kan samen met u kijken naar de juiste vloer die voldoet aan de eisen en Rc-waarde.

 

Vloerverwarming

Wij krijgen nog veel de vraag of houten vloeren wel samengaat met vloerverwarming.

Het antwoord is: JA!

Tegenwoordig worden in bijna alle nieuwbouwsituaties een vloerverwarming systeem al dan niet met vloerkoeling aangebracht.

Het belangrijkste voordeel van een vloerverwarming systeem is dat het de hele vloer gelijkmatig verwarmt en de consistentie geeft die bij traditionele radiatoren missen. Het geeft een ruimtelijker effect en helpt aanzienlijk te besparen in energiekosten.

Hoe zit dat nu met het aanbrengen van een houten vloer op vloerverwarming?

Tegenwoordig zijn er veel samengestelde systemen die door middel van rechtstreekse verlijming of zwevend (in combinatie met een speciale tussenvloer) gelegd kunnen worden en voldoen aan de RC-waarde. Ondanks de wat ‘dunnere’ toplaag gaan dit soort systemen wel meer dan 25 jaar mee.

Natuurlijk is ambachtelijke Tapis (traditioneel parket) in combinatie met een mozaïek tussenvloer één van de mooiste en duurzaamste manieren om op vloerverwarming geplaatst te worden.

Tevens zijn producten als PVC, Marmoleum, kurk, laminaat en fineerparket goed te combineren met vloerverwarming.

Maar er kan natuurlijk niets tippen aan de schoonheid van echt natuurlijk hout!

Zie ook onze vloeren pagina