Hoeveel hout wordt er weggeschuurd? - Vinke Parket b.v.

Vinke Parket b.v.
Ga naar de inhoud

Hoeveel hout wordt er weggeschuurd?

Specials
Hoeveel hout wordt er weggeschuurd?
Schuren & renovatie
Dit is afhankelijk van de diepte van de beschadigingen. Normaal gesproken schuren we niet meer dan 1 á 2 mm. weg. Veranderingen in de afwerking kunnen ook iets meer hout kosten. Het is geen probleem om een gelakte vloer of trap te olien of andersom, maar dan dient het hout wel kompleet kaal te zijn, dus volkomen vrij te zijn van eventuele resten grondlak, olie of was. Het kan dus zijn dat er iets meer afgeschuurd wordt, maar dit zal maximaal 1 mm. extra kosten.

Hout slijt nauwelijks door het belopen. De levensduur is dan ook voornamelijk afhankelijk van het aantal malen dat de vloer of trap geschuurd wordt. Een lamelparket heeft meestal een toplaag van 4 mm. en is dan ook moeiteloos twee à drie keer te schuren. Deze vloeren hebben dan ook een levensduur van ongeveer veertig jaar. Met name bij de lamellen met een tussenlaag van dwarse vuren latjes kan aftekening van de ondervloer voorkomen wanneer de toplaag erg dun wordt. Dit noemen we het wasbord effect en dit is niet te voorkomen. De betere lamel vloeren hebben een onderlaag van multiplex en deze vloeren hebben dit probleem niet.

Een planken vloer heeft ondanks een dikte van 14 of 20 mm. niet de langste levensduur. De veer en groef verbinding beperkt de levensduur tot ongeveer 60 jaar.

De langste levensduur heeft de tapis vloer en het hoogkant parket. Deze vloeren zijn door het ontbreken van een verbinding te schuren tot de komplete houtdikte verbruikt is. De levensduur van deze vloeren kan oplopen tot 120 jaar, afhankelijk van de houdikte. Bij de tapisvloeren komen we op den duur wel de gebruikte spijkertjes tegen, meestal bij de derde of vierde schuurbeurt.  Deze zijn prima weg te drevelen waarna de vloer weer jaren meekan. Het wegdrevelen kan echter wel prijsverhogend werken. Meestal worden deze werkzaamheden op basis van gebruikte uren berekend.

In het algemeen geldt: hoe beter het vakmanschap van de parketteur, hoe minder hout er verbruikt wordt. Het goed schuren van een parketvloer is absoluut vakwerk en kunt u dan ook beter aan de proffessionals overlaten. Indien u overweegt om wel zelf uw vloer te gaan schuren kunt u ons ten alle tijde om advies vragen. We zien dagelijks slecht geschuurde vloeren met fouten die voorkomen hadden worden met een goede voorbereiding. Hoewel de vele forums heel handig kunnen zijn zien wij ook een heleboel onzin en slechte adviezen die gegeven worden door zogenaamde deskundigen. U kunt uw vloer echt ruïneren en veelal zijn vloeren waar we nadien bijgehaald worden niet meer of alleen tegen zeer hoge kosten te repareren.

Deze vloer is overduidelijk niet door een vakman geschuurd en geolied. Deze schuurfouten werden pas zichtbaar na het aanbrengen van de olie. Overschuren van deze vloer was mogelijk maar er zou minimaal twee à drie milimeter hout weggeschuurd moeten worden om de strepen weg te werken. In combinatie met de reeds weggeschuurde dikte is dit lamelparket dus niet meer te repareren.
Terug naar de inhoud